Naar hoofdcontent

'T GRAANTJE

Open school voor kind en gemeenschap

Open school voor kind en gemeenschap

Het ontwerpen van de Gemeentelijke kleuter- en basisschool « ’t Graantje » was de uitgelezen kans om actuele pedagogiek en architectuur naadloos te laten samenvloeien.

School van de Toekomst

De ambities en wensen van de school zelf werden mooi omschreven in het bestek. De vele puzzelstukjes lieten zich in het uiteindelijke ontwerpconcept beetje bij beetje invoegen. Het ontwerp vormt zo het gepaste didactisch kader afgestemd op maat van elk kind. Vanaf de eerste schets waren we ons heel goed bewust dat de talloze opgezette parameters – veiligheid, mobiliteit, groen, schaal, toegankelijkheid, technieken … - een belangrijk onderdeel vormen om een School van de Toekomst te realiseren.

Open en gesloten

Het oude schoolgebouwtje, grenzend aan weides en een watertoren, voldoet bouwfysisch en pedagogisch niet meer aan de noden van deze tijd. Vandaag zijn onze inzichten fel veranderd en dus ook de opdeling en de zonering van binnen- en buitenruimtes van de school. Aan de straatkant wordt de oude school nauwelijks opgemerkt. Binnen het nieuwe ontwerp articuleren we de noodzakelijke sociale verbinding met, en op schaal van, het dorp.

Bestaande toestand

Bestaande toestand

Bestaande toestand

Bestaande toestand

Een majestueuze esdoorn

De groene reus dwingt ruimte en respect af. Te lezen op het grondplan markeert de esdoorn het open groene plein voor de school. Op het grondplan is te zien hoe het schoolgebouw zich omheen de boom slingert. De natuur versterkt de architectuur en omgekeerd attendeert de architectuur ons op de kracht en de schoonheid van de natuur.

Een ontwerpverhaal in drie hoofdstukken

Het ontwerp bevat een complex in drie segmenten met elk zijn specifieke functie en ruimtelijke indeling. Zo is de sportzaal aan de straatkant goed zichtbaar, hierop sluit scharnierend de refter/polyvalente ruimte aan. Verder van de straat verwijderd bevinden zich de klassen. Ze vormen het hart van de school en beantwoorden door hun flexibele indeling aan de huidige pedagogische opdracht van de school, met oog en hart voor de vorming van het individu. Het is mogelijk om de klassen volledig af te sluiten naargelang de publieke werking van het complex.

Zichtbaarheid

De sportzaal aan de straatkant is opengewerkt en springt qua volume meteen in het blikveld. Het heeft zowel een schoolse als een naschoolse (publieke) functie en markeert in zijn verschijning, samen met de boom, mee het schoolplein.

Groen

Binnen het project speelt groen een cruciale rol in onze duurzame aanpak. De speelplaats wordt maximaal ingericht als een groene speelweide met heuvels en verschillende speelzones.
We vermijden zo veel mogelijk elke vorm van verharding. Waar dan toch nodig worden waterdoorlatende betonnen grastegels gebruikt.

CLT

Voor de constructie van het schoolgebouw kiezen we bewust voor een houten structuur in CLT (cross laminated timber) of kruislaaghout. De bijpassende vormgeving is op schaal van het dorp en verwijst door het ritme van de hellende daken naar de traditionele rurale context. De klasjes geven uit op het omtrekkende groen. In de vormgeving laten we het hout expliciet zien en geldt vooralsnog het principe afbouw = afwerking.

Gang, klas en vooral veel glas

Afwijkend van het oude onderwijsstelsel zetten we nu zowel de gang in als onderwijsinstrument, als het gegeven dat iedere graadklas bestaat uit een ruime klas en een aparte ruimte. De klasruimtes zijn eenvoudig door een vouwwand op te delen.
Alle klassen zijn verbonden met de groene omgeving door weelderige glaspartijen. De klasjes gericht naar de speelweide hebben een grote luifel. Ze versterken het huiselijke gevoel, bieden bescherming tegen zonlicht en verbinden buiten en binnen.

Technische informatie

Locatie

Gerheide, Balen

Opdrachtgever

Gemeente Balen

Type

Nieuwbouw, Kleuter- en Basisschool

Ontwerpdatum

2021

Status

Voorbereidingen vergunningsaanvraag

Constructie

CLT

Team

maatschap Vanthournout/IMPULS(E)
Architectenbureau Vanthournout bvba,
IMPULS(E) architecten

STir, IR stabiliteit
STir, IR technieken
STir, EPB
2B-Safe, Veiligheidscoördinatie