Naar hoofdcontent

PARC AVENUE

Opwellende emoties, hevige woonervaring

Ukkel-Stalle is een invalsweg naar Brussel, een plek waar IMPULS(E) architecten een meergezinswoning ontwierp in opdracht van een ontwikkelaar. De appartementen zijn doorzonappartementen, ruim bemeten en doorspoeld van sensationeel licht.

Juiste balans

De wooneenheden ogen van deze tijd door de grote hoge ramen en de nauwkeurig gemaakte materiaalkeuzes. Woonkamer en keuken vloeien in elkaar over en zijn een uitlating van een hedendaagse interieurconfiguratie. Meer dan ooit geldt tegenwoordig de woonbeleving, in dit project heel doordacht en zelfs grotesk geserveerd met eenvoudige middelen. Architectuur is voor ons ontwerpbureau een kwestie van opwellende emoties en een hevige woonervaring. Architecten ‘spelen’ daarbij met ruimte en begrenzingen, een evenwichtsoefening die kan tellen. Waren vroeger riante balkons een optie, vandaag zijn ze meer dan ooit een must en fungeren ze als een frisse en gegeerd ‘buiten’ hoe beperkt in afmetingen ook.

Herkenbaar beeldrijm

Het bakstenen gebouw bezit een prettige massiviteit met gekoppelde verticale ramen, een ritmiek die de renaissance in het geheugen roept. Hierdoor ontstaat door de geaccentueerde horizontale geledingen een krachtig en herkenbaar beeldrijm, schatplichtig aan lang vervlogen tijden, maar nog steeds actueel. Door toepassing van een ingesnoerde gelijkvloerse verdieping creëerden wij een sokkel waarop het gebouw zich aan zijn omgeving presenteert. Vandaag legt architectuur meer en meer de klemtoon op haar stedenbouwkundige bijdrage en betekenis.

Wuivende luifel

Vandaar ook die massieve urbane uitstraling mede doordat het bouwvolume de straat duidelijk markeert. Voorts valt de verbindende betekenis van het bouwvolume niet te loochenen. Het appartementsgebouw verknoopt twee straten waar grote en transparante balkons op uitgeven en het snijpunt van de twee straten op de hoek een voorplein doet ontstaan, in de ‘top’ aangeduid met een vrolijk wuivende luifel op de begane grond gemarkeerd door een sandwichbar. Het project heeft, zoals hiervoor aangehaald, oog voor het contextuele karakter en verzoent zich met de omgeving onder meer met het administratief complex en tegenover alsook met de monumentale gemetselde spoorwegbrug uit 1873 wat verderop. Zo heeft deze meergezinswoning een nadrukkelijke ontmoeting met het heden en het verleden.

Technische informatie

Locatie

Ukkel

Opdrachtgever

iState & ELD projects

Type

7 wooneenheden met handelsruimte en ondergrondse parking

Oppervlakte

750 m2

Ontwerpdatum

2017

Status

Uitvoering

Team

IMPULS(E) architecten

Peritas - IR stabiliteit
Peritas - IR technieken
Pertias - EPB