Naar hoofdcontent

ALTE

Het lied van monderniteit

Een vrijstaande woning gezellig in het groen gesitueerd in de omgeving van Temse. De bouwvorm is met wat verbeelding te omschrijven als twee over elkaar geschoven blokjes alsof ze samen een duet zingen.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Uitgesproken

Twee rechtgeaarde volumes, twee identiteiten, ze leveren een beeldende spanning op. Het geheel is zo gemodelleerd dat de auto door het overhellend volume in bescherming wordt genomen en dienst doet als een carport. Constructief is de draagstructuur van staal met daaraan bevestigde geïsoleerde betonnen panelen net zoals de sandwichpanelen op de verdieping. Het zijn uitgesproken materialen met een verwijzing naar het Nieuwe Bouwen. Alleen met dat verschil dat we vandaag bogen op betere toepassingen zoals dubbele beglazing, fraai gelakte vensters en allerhande geavanceerde technieken. In alle opzichten worden milieu en klimaat gerespecteerd.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Be-le-ven

De bouwheer verlangde als staalbouwaannemer een scherp belijnde woning, wat natuurlijk perfect mogelijk is met staal en beton. Twee materialen die zoals in een duet het lied van de moderniteit zingen. De metaforische betekenis ervan mondt uit in uiterste eenvoud van sprookjesachtig sneeuwwit sierbeton en antracietkleurige (donker blauw) sandwichpanelen voor de tweede bouwlaag.

Aan de voorzijde van de woning weert een semitransparante stalen omheining en poort al te nieuwsgierige blikken. Het familiale leven ontspint zich achteraan en focust zich op de keuken en de recreatieve tuin. Voor de ruimtelijke beleving zorgt een heerlijke vide die de twee blokjes speels met elkaar verbindt. Wonen is in dit geval verbonden met leven en be-le-ven.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Technische informatie

Locatie

Temse

Opdrachtgever

Privé

Type

Nieuwbouw ééngezinswoning

Oppervlakte

230 m2

Ontwerpdatum

2017

Status

Opgeleverd in 2019

Team

IMPULS(E) architecten