Naar hoofdcontent

DEST

Hedendaags gereset

Rijwoningen zijn in Vlaanderen geen uitzondering. Ze tekenen het bebouwde landschap en vertegenwoordigen goeddeels ons woonpatrimonium. Deze half open woning is van oorsprong een klassieker uit de jaren vijftig en kon in de huidige wooncontext een facelift best gebruiken. En dat gebeurde ook met een paar flinke slimme ingrepen. Toch blijft de woning in zijn verbouwde status ‘leesbaar’ en is de oude historische structuur zichtbaar verweven met het actuele.

©IMPULS(E)

©IMPULS(E)

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Monovolume

De algehele vorm etaleert zich als een archetypische huisvorm met drie gevels en zadeldak. Heel herkenbaar, klaar om in te zetten in het alom geliefde Monopoly-spel. Aan de straatkant manifesteren, zich drie grote raamvlakken gevat in ijle profielen, zwart gepoederlakt aluminium afstekend tegen de verse vleesrode gevelsteen. De nieuwe gevel kwam er om de woning te isoleren.

De kroonlijst sluit naadloos aan op het schuine zadeldak tot een monovolume. Bijna een dobbelsteen die je over de tafel kan laten rollen. De inkom verplaatste zich naar de zijgevel via een betonnen opstapje van enkele treden.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©IMPULS(E)

©IMPULS(E)

Kotjes en hokjes

Aan de binnenkant werd de gelijkvloerse verdieping gereset en werd de overtollige aanwas van kotjes en hokjes op het plan uitgegumd. In de plaats kwam een nieuwe serene achterbouw, een brok volwaardige architectuur met zicht op de tuin. Het resultaat is pure winst van ruimte, beleving en onderhoud.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Centraal volume

Op de gelijkvloerse verdieping domineert een volume dat dienstdoet als vestiaire, bijkeuken, berging, maar ook als tv meubel. Opbergkasten voor de keuken zijn er fijntjes in verwerkt. Het volume begrenst en bakent de omliggende ruimtes af. Aan de straatkant bevindt zich een bureau, in het centrum van deze verdieping de TV-hoek en aan de tuinzijde is er de eetruimte en de keuken palend aan een grote glaspartij. Buiten loopt een terras over in een rimpelende waterpartij ingebed in een warme structuur van hout.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Hoog gehalte aan duurzaamheid

In deze woning spelen licht, ruimte en oriëntatie een rol van betekenis. Het interieur kreeg een andere functionele indeling waardoor de klassieke ruimte-inname op de helling kwam te staan. Door de oude structuur te handhaven en te resetten heeft het renovatieproject een hoog gehalte aan duurzaamheid. Niet alleen voor wat de technische kanten van de woning betreft, maar ook naar uitstraling in de woonwijk.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Technische informatie

Locatie

Sterrebeek

Opdrachtgever

Privé

Type

Renovatie ééngezinswoning

Oppervlakte

268 m2

Ontwerpdatum

2017

Status

Opgeleverd 2019

Team

IMPULS(E) architecten