Naar hoofdcontent

DE SCHATKIST

Mini land-mark

Deelnemen aan architectuurwedstrijden vergt altijd extra inspanning. Het houdt de creativiteit scherp en dat is goed voor het ontwerpbureau.

De Schatkist – het terrein paalt aan het NAVO-hoofdkwartier - vroeg om een hertekend scholencomplex met inbegrip van een kleuter- en lagere school. Er zat een deel nieuwbouw bij, maar ook een verbouwing met inrichting van de speelplaats.

©IMPULS(E)

©IMPULS(E)

Verknoopt

Het finale concept kwam uit bij een nieuw hoekgebouw op een glazen sokkel, aan de straatzijde ge- scheiden van het bestaande gebouw door een duidelijke portiek als toegangspoort. Een grote brede laan verbindt langs de zijde van de speelplaats beide gebouwen en verknoopt alle functies met elkaar.

Bestaande toestand

Bestaande toestand

Bestaande toestand

Bestaande toestand

Brede school

Beide gebouwen maken een duidelijke leesbaarheid mogelijk. Er is een aparte toegang voor refter en sportzaal op de gelijkvloerse verdieping in de nieuwbouw. De twee voornoemde ruimtes – met faciliteiten zoals keuken, bergingen, sanitair en kleedruimtes – kunnen opengesteld worden voor een buurtgericht en toegankelijk (sport-) aanbod. Tegenwoordig is een school een brede school die zich opent en sluit al naargelang de behoeften van de omarmende stad of gemeente.

©IMPULS(E)

©IMPULS(E)

Spiegelen

De school beschrijft tevens haar maatschappelijke opdracht en hoe de uitvoering van deze opdracht er in de toekomst uit moet zien. Een duidelijke verwoording van de ambities van de school zorgt ervoor dat het gebouw gedragen wordt door zijn gebruikers en dat het daardoor een langer leven beschoren is. In dit perspectief spiegelen zich de lijnen van het ontwerpconcept.

©IMPULS(E)

©IMPULS(E)

Duurzaamheid

Voor het gebouw opteerden we voor duurzame materialen. Er werd op een doordachte manier onderdak geboden aan de gevraagde functies. Hierdoor verkrijgt het gebouw een tijdloos karakter dat perfect aansluit bij het duurzame aspect ervan. Het volume van de nieuwbouw wordt opgetrokken in een combinatie van architectonisch grijs beton voor de sokkel, en een roze gevelbekleding in geprofileerde staalplaat voor de verdiepingen. Het gerenoveerde gebouw wordt eveneens na-geïsoleerd en wordt bekleed met keramische tegels in een rood-roze kleur.

Technische informatie

Locatie

Haren

Opdrachtgever

School met de Bijbel De Schatkist vzw

Type

Verbouwing + nieuwbouw kleuter - en lagere school

Oppervlakte

2150 m2

Status

Wedstrijd - Laureaat

Team

maatschap Vanthournout/IMPULS(E)
Architectenbureau Vanthournout bvba,
IMPULS(E) architecten

STir, IR stabiliteit
STir, IR technieken
Studio Greenscape, omgeving
I.C.A., studiebureau akoestiek