Naar hoofdcontent

JIBRELLE

Hortus Conclusus

Het woonproject Jibrelle neemt in de gemeente Ganshoren een hoekperceel in beslag en ligt zo op het snijpunt van twee doodgewone straten.

In stedenbouwkundige termen vertaald, verzamelt het gebouw de wijk, en vormt door zijn gewilde en ontworpen massiviteit een herkenbaar stedelijk beeld.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Harmonie

Wat nauwelijks opvalt is het schaalverschil met de aanpalende woningen door het hoogteverschil van 1,75m gradueel te overbruggen. Zo zijn er nog meer bijzondere ingrepen zoals de knik in de langste gevel. Echter niet zonder achterliggende reden, namelijk het doorbreken van de monotonie van deze gerekte stedelijke wand. In deze architectuur spelen details de hoofdrol. Verschillende metselverbanden en kleuren voor de voegen, genereren een sterke verticale geleding, harmoniserend en aansluitend met de omliggende gebouwen.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Het project hield beslist een aantal interessante uitdagingen in zoals de langgerekte inkompartij, een koppelteken tussen stad en de rust van de besloten binnentuin, een hortus conclusus van 400m².

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Uitdagingen

De route naar de individuele appartementen - 18 in totaal - verloopt van het publieke via een semipublieke binnentuin naar het privaat-intieme. Een parcours dat bij de bewoners beleving en emoties oproept. Van in de tuin voeren twee inkomhallen naar de 18 appartementen. De wooneenheden zijn bijzonder ruim en lichtrijk opgevat, ze beschikken bovendien over gunstig zuidwestelijk georiënteerde terrassen. De zon is hier overal en overspoelt het kleinste hoekje met weelderig licht. Ondergronds zijn er 19 parkeerplaatsen ingericht. Het project voldoet aan de verplichte passiefstandaard: groendaken en hergebruik van het regenwater dragen bij aan een verantwoord waterbeheer.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Opgewekte baksteenkleur

Naar vormgeving is er die sprekende soberheid. De positionering van de ramen is, net zoals voor elk project, een belangrijk punt van aandacht alsook de keuze van materialen. Voor dit stedelijk markerend project kozen we voor een lichte en opgewekte baksteenkleur. Neem daar de in goudgeel gepoederlakte ramen bij en de schijn ontstaat dat gewicht en massa ontheven zijn van de wetten van de zwaartekracht. Architectuur impliceert altijd een beetje magie, mysterie en verbeelding.

©IMPULS(E)

©IMPULS(E)

Technische informatie

Locatie

Ganshoren

Opdrachtgever

Smarthome

Type

18 wooneenheden met ondergrondse parking

Oppervlakte

1700 m2

Ontwerpdatum

2016

Status

Opgeleverd april 2020

Team

IMPULS(E) architecten
Architectenbureau Vanderperren

Stablo - IR stabiliteit
AA&O - IR technieken
Topco - EPB
Floris Steyaert - Tuin-en landschapsarchitect