Naar hoofdcontent
Ortho Sina

ORTHO SINA

Verbindende transformatie

Verbindende transformatie

Lucht, licht en ruimte oefenen in elke architectuurproject een heilzame werking. In dit geval voor zowel de bezoekers als de medewerkers. Voor de transformatie oogde Ortho Sina rommelig en bood de hokjesstructuur vooral visuele ruis en te weinig ruimtelijk overzicht.

Eerlijk verhaal

Het ontbrak aan ordening, aan licht maar ook aan architecturale rotatie. De planmatige aanpak van de renovatie creëert een open ruimte met een scheidende flow van bezoekers en medewerkers. Vanaf de straatkant wordt de blik gedragen tot in de achtergelegen tuin. Het nieuwe perspectivische avontuur brengt een transparant en eerlijk verhaal gevuld met rustgevende Scandinavische tonen, een ruimte gefocust op de bezoeker op zoek naar deskundig advies.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Zachte begrenzing

Voor het interieur is er geopteerd voor een terrazzovloer, volledig in harmonie met de steentjes van de tuin waardoor het interieur uitstulpt naar de buitenruimte. De zachte begrenzing levert voor bezoeker en medewerker een aangename beleving op.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Consequente maatvoering

Om het vliedende perspectief van de ruimte te accentueren is een doorlopend wandmeubel – bevestigd tegen een bakstenen geschilderde wand - ontworpen die alle ruimtes ‘verzamelt’. Dit alles verbindend meubel gaat over van toonmeubel, tot bureau, over atelier tot keuken. De strakke en consequente maatvoering brengt eenheid in de vormgeving.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Groen beton

Het stofvrije atelier is afgewerkt met een wit stalen kader waarin gehamerd glas is gevat aan de kant van de publieke ruimte, maar niet aan de zijde van keuken en tuin. Leuk detail is de zwevende balie vormgegeven in groen beton.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Openhartige architectuur

Ook de façade kreeg een sterke ‘publieke’ behandeling die aansluit bij het aangrenzende plein. Grote raamprofielen in antraciet omlijsten de orthopedie praktijk en verbinden zich met de stedelijke ruimte. De achtergevel en koer zijn gekaleid, een eeuwenoude maar nog steeds een gegeerde techniek. Floris Steyaert ontwierp de frisse buitenruimte die het openhartige verhaal van de architectuur vervolledigt.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Bewuste keuze

Het toepassen van duurzame, sobere en onderhoudsvriendelijke materialen is een bewuste keuze in een tijd waarin klimaat- en milieubekommernissen meer dan ooit vooraan op de agenda staan.

©Tim Van de Velde

©Tim Van de Velde

Technische informatie

Locatie

Jette

Opdrachtgever

Ortho Sina

Type

Inrichting handelsruimte

Oppervlakte

110m2

Ontwerpdatum

2018

Status

Opgeleverd 2021

Team

IMPULS(E) architecten

Floris Steyaert - Tuin- en landschapsarchitect