Naar hoofdcontent

DE HUMMELTJES

Ontmoetingsplaats voor jong en oud

De Hummeltjes is een gewonnen wedstrijdconcept voor een kinderdagverblijf waar drie leefgroepen van 18 peuters hun dagelijkse prikkels krijgen. Belangrijk is dat het ontwerp daar rekening mee houdt en ruimte en sfeer schept om zowel vaardigheden als het cognitieve te stimuleren.

Geborgenheid

De architectuur is van grote functionele eenvoud met tal van details om de identiteit van de school te versterken. Om maar wat te noemen: de fraaie grijze baksteen langs de straatkant met claustraverband. Even opzienbarend is dat de gevel aan de straatkant moedwillig werd onderbroken wat luchtigheid en visuele rust teweegbrengt. Voor de ingang werd een plein ontworpen. Aspecten van geborgenheid en veiligheid hebben de overhand in het ontwerpconcept. Dat is ook nodig voor wonderschone schepseltjes die op wolkjes drijven. De monumentale glazen partij markeert de inkom en vervloeit met de buitenwereld door de toepassing van gelijke bevloering binnen en buiten. De hiƫrarchie van de inkom is daardoor krachtig geformuleerd. Overigens ligt de inkom van de school weg van de stoep/straat.

Stille gebaar

Naar architectuur toe lijkt het complex op een groot gerieflijk huis. Is het huis niet de oer-bouwvorm binnen het domein van de architectuur waarin de mens zich beschut voelt? Wie een huis kan bouwen, kan ook een ziekenhuis of operahuis aan. Voor het kinderdagverblijf is dat niet anders. Er werden twee blokjes haaks op elkaar geplaatst. De simpele Lego-vorm geeft aan hoe stille architectuur het grote gebaar negeert zonder gezichtsverlies.

Monumentaal verwelkomend

Laat het oog hier maar verder op ontdekking gaan om de kwaliteit van de totaalarchitectuur te achterhalen. Kijk naar de glazen inkompartij, machtig gecompenseerd met een massieve trap, een gebeeldhouwd monument zich naar boven borend en slingerend.

Technische informatie

Locatie

Evere

Opdrachtgever

Vlaamse Gemeenschapscommissie

Type

Nieuwbouw, gemeentelijk kinderdagverblijf

Oppervlakte

950 m2

Status

Wedstrijd - Uitvoering

Team

Maatschap Vanthournout/IMPULS(E)
Architectenbureau Vanthournout bvba
IMPULS(E) architecten

Pieter Slock, IR stabiliteit
Micconsult, IR technieken
2B-Safe, VC & EPB
Studio Greenscape, omgeving